Skip to the main content.
TA I BRUK I DIN SALONG (0€)
TA I BRUK I DIN SALONG (0€)

LADDA NER PRISLISTA

BOKA SAMTAL

2 minuters läsningstid

Det finns en efterfrågan på internationella kvinnliga entreprenörer i Finland – även en salong inrättad mitt i en pandemi kan blomstra

För att göra det möjligt för fler internationella yrkesverksamma att bli entreprenörer borde vägledning i företagsetablering förbättras avsevärt. Bild: Alex al-Zuhairi

Våren 2021 öppnade syskonen Tajzan Sharif och Arjan Sharif och Tajzans svärdotter Yuliya Kirychenka skönhetssalongen Femina Beauty i Nordsjö, Helsingfors. Företaget, som startade med idén hösten 2020, grundades officiellt i januari 2021 och slog upp portarna i april 2021. Salongen Femina Beauty har redan besökts av över 500 kunder, varav många har blivit stamkunder.

Kvinnorna skrämdes inte av att inrätta en skönhetssalong som erbjuder nagelbehandlingar, orientalisk massage och ansiktsbehandlingar mitt under en coronapandemi, även om regeringens snabbt och radikalt förändrande restriktioner hotade företagets försörjning redan från början.

"Två veckor före öppningen signalerade regeringen behovet av en total nedstängning. Vi var förstås riktigt oroliga, för vi hade räknat ut exakt hur många kunder vi borde få för att betala oss själva lön. Som tur var kom det ingen nedstängning och vi fick upp salongdörrarna i tid. För oss småföretagare orsakade detta onödig stress", säger Tajzan Sharif, företagets partner och ansvarig för marknadsföring.

 

Flera olika tillståndsansökningar gjorde det utmanande att starta en skönhetssalong

 

Att starta företaget hade sina utmaningar. Att skapa en aktieägarbok och skaffa ett företags-ID var enkelt, men Sharif fick först efteråt reda på alla olika tillstånd hon borde ansöka om för att lagligt driva salongen.

"Information om de nödvändiga tillstånden fanns inte på något sätt centralt tillgänglig. Hade jag inte känt till den finska verksamhetsmiljön och språket, hade det varit en onödigt stor uppgift att reda ut den här röran", säger Sharif.

Tajzan och Arjan har flyttat till Finland från Irak på 1990-talet. Yuliya kom till Finland från Vitryssland för två år sedan, men kan redan nu betjäna salongens kunder på finska.

"När det gäller skönhetsbehandlingar är det viktigt att kunden till fullo förstår vad som ska göras. Yuliya har lärt sig finska väl genom att arbeta inom kundtjänst. Vi anser faktiskt att många invandrare snabbare skulle integrera sig i det finländska samhället genom att sysselsättas inom bl.a. kundtjänst. Dessutom har vi varit glada att märka att vår invandrarbakgrund inte har rubbat våra kunder alls", säger Sharif.

Det har varit mycket snack om arbetsbrist i Finland under de senaste månaderna, till vilket en dellösning kunde hittas bland invandrare som redan bor i Finland. Enligt Statistikcentralen (artikel på finska) är invandrarnas betydelse som en ny källa till företagande och jobb fortfarande liten, men den växer snabbt. Företag med invandrarbakgrund har ökat sitt resultat snabbare än de lokala inhemska företagen.

 

Ett multiprofessionellt team och digitala verktyg hjälper nykomlingen

 

Tajzan Sharif har en magisterexamen i samhällsvetenskap och hennes syster och svärdotter har studerat examen inom olika skönhetsområden. Genom att kombinera sin expertis kunde de skapa en skönhetssalong som erbjuder ett brett utbud av tjänster och som effektivt marknadsförs genom olika digitala kanaler.

Det är just användningen av digitala kanaler och verktyg som Sharif anser har varit en av nycklarna till framgången.

“Vi satsade på servicenivån, salongens visuella utseende och digitala verktyg. Med Book Salons system har jag kunnat hantera kontorapportering riktigt enkelt för tre skilda personer. Vi planerar att utöka vår verksamhet redan nu, och partners som Book Salon gör detta möjligt", berättar Sharif.

”Enligt vår uppskattning har minst fem procent av våra kunder internationell bakgrund. Däremot vet vi att deras andel av skönhetsentreprenörer är högre. Det vore viktigt för nya entreprenörer att få en mer omfattande rådgivning om hur man driver ett modernt företag. Digitala verktyg gör det möjligt för entreprenörer inom kundtjänst och hantverksyrken att spara tid, vilket de istället för administrativa uppgifter kan ägna åt sina kunder – eller sig själva, i form av fritid som balanserar det krävande arbetet", säger Harri Myllylä, VD för Book Salon.

Book Salon är en betaltjänstleverantör som specialiserar sig på företag inom hår, skönhet och välmående. Utöver förmedling av kortbetalningar, erbjuder Book Salon sina kunder en digital och fullt integrerad kassalösning med kassa, tidsbokning och terminal i ett, och har redan mer än 800 nöjda företagskunder i Finland.

Läs mer om Femina Beauty på MeNaiset-avsnittet av Ilta-Sanomat. (artikel på finska)

Fortsätt att bekanta dig med book salon

Entreprenörer som inte använder digitala tidsbokningssystem kan förlora tiotusentals euro om året på grund av uteblivna bokningar. Ta det första steget mot en mer lönsam verksamhet genom att ladda ner en gratis guide som svarar på dina frågor om online tidsbokning.

LADDA NER SALONGSÄGARENS GUIDE  BÖRJA ANVÄNDA GRATIS

Salongsägaren Heidi: ”Allt som får oss frisörer att se professionella ut är bra!"

Heidi Morelius driver två hårsalonger i Esbo med namnet ”Frissan” som fokuserar sig på hårklippningar, hårvård och frisyrer. De använder sig endast...

Read More

Beauty M. uppskattar ett system med bokning och betalning på ett ställe

laBeauty M. ligger i Spørring i närheten av Trige, en mysig stad några kilometer norr om Aarhus i Danmark. Här driver Metteline både...

Read More

PARADISE HADE INTE KUNNAT KLARA SIG UTAN ETT BOKNINGSSYSTEM LÄNGRE

Det är åtta yrkesutövare som jobbar i studion och de kan inte föreställa sig att klara sig utan ett bokningssystem längre.

Read More