Skip to the main content.
Ta i bruk i din salong (0€)
Ta i bruk i din salong (0€)

Ladda ner prislista

Boka samtal

2 minuters läsningstid

Tar en kontantlös kultur död på dricks?

Harri Myllylä, Book Salons VD, skrev en artikel för Salon Today den fjärde augusti 2022. Du kan läsa artikeln här eller hitta länken till Salon Today i slutet.

 

Runtom i världen, har covid-19-pandemin slagit hårt mot skönhets- och frisörsalonger. För en bransch som förlitar sig på mänskliga interaktioner betydde det att många fick en lång period borta från jobbet, eftersom det inte längre var möjligt arbeta. Utan kunder som kom in genom dörren varje dag gick entreprenörer miste om större delen av deras huvudinkomst. Men de gick också miste om en annan viktig inkomstkälla: dricks.

Drickskulturen har varit ett långvarigt kännetecken för branschen som en bekräftelse på det goda arbete som utförs av yrkesverksamma frisörer och kosmetologer.

Pandemin har fört med sig en snabb förflyttning från kontanter till kort som "go-to" betalningsmetod för kunder, i ett försök att undvika ohygieniska kontanter. Salonger började bli digitala och lösningar för dricks begränsades globalt, även om klienter ville ha den möjligheten.

Drickskulturen varierar runtom i världen – i Norden är dricks varken förväntat av dig eller vanligt. Om du däremot är i USA eller de flesta Europeiska länder, inkluderat Frankrike, Tyskland, Spanien, Tjeckien, Ungern, Irland, Portugal och Storbritannien, är dricks vanligt och ett sätt för entreprenörer att få inkomst utöver deras arbete.

Smarta Digitala betalningar sänker barriären för dricks

Då kontanter har varit stöttepelaren för dricks i årtionden, har flytten till det digitala inneburit att klienter är mindre benägna att ge dricks när de använder kontantlösa betalmetoder. Den generella känslan är att dricks som ges kontant går till rätt person, jämfört med digitala betalningar där det är svårare att vara säker på vem betalningen går till.

I en annan nyhet från Storbritannien 2020 uppskattades frisörer förlora över 1 miljard kronor i avsaknad av dricks, utan att ta med kontantlösa metoder i beräkningen. Två av tre kunder skulle inte ge dricks om de inte kunde använda kontanter, vilket skulle innebära förluster på 1,02 miljarder kronor för frisörer, om man utgår från en standarddricks på 10 procent.

 

Om därför klienter är mindre benägna att ge dricks om de inte kan använda kontanter, och då har användningen av kontanter märkbart gått ner under pandemin, behöver salonger använda digitala betalningssysstem som uppmuntrar klienter att ge dricks – dricksbarriären behöver sänkas. Genom att ha ett system som tillåter klienter att välja olika alternativ för dricks när de betalar, blir det en påminnelse att de kan ge dricks. Genom att dessutom ha alternativet att kunna ge dricks på förhand, samtidigt som när du betalar online, blir det också ett sätt att få in en extra inkomst för hårt arbetande personal.

Att bli digitala är bättre för dricks i det långa loppet

För det första, och kanske den mest grundläggande fördelen, kräver en digital flytt mindre tid till att sätta in kontanter på banken varje vecka. Det sparar både massa tid och ansträngning. Generellt sätt blir din bokföring mycket lättare att utföra också. Dricks går direkt in i salongens programvara till arbetarens lön för den perioden. Rapporter kan automatiseras och skickas till revisorn. Det går också att dela upp inkomst direkt mellan medarbetare på salongen. Utöver detta kan du, genom att använda digitala betalningar och bokningstjänster, också följa data som exempelvis nya klienter per månad, besöksfrekvens, genomsnittliga kostnader, produktivitet och massa mer på bara några klick.

Slutligen kan direktåtkomst till veckovis, månadsvis eller årlig prestationsdata hjälpa salonger att synliggöra områden i sin verksamhet som under- eller överpresterar inom vissa mål.

Sammanfattningsvis

Omfamnandet och välkomnandet av den här typen av ny teknologi, tillsammans med annan teknologi, kommer hjälpa salonger att bättre ställa om till förändrande trender och ge bättre service till kunder. För att däremot kunna lyckas behöver entreprenörer och salonger tänka på två saker: 1) sänk barriären för att kunna ta emot dricks – gör det väldigt tydligt att det går att ge dricks via digitala betalningar och se till att det är så enkelt som möjligt för kunden att göra det, och 2) var medveten om att det inte alltid går att separera transaktionskostnaden från dricksen, men straffa inte din hårt arbetande personal genom att ta en del av dricksen för att täcka den kostnaden.

LADDA NER BYTARENS GUIDE

Läs artikeln på Salon Today

Beauty M. uppskattar ett system med bokning och betalning på ett ställe

laBeauty M. ligger i Spørring i närheten av Trige, en mysig stad några kilometer norr om Aarhus i Danmark. Här driver Metteline både...

Read More

PARADISE HADE INTE KUNNAT KLARA SIG UTAN ETT BOKNINGSSYSTEM LÄNGRE

Det är åtta yrkesutövare som jobbar i studion och de kan inte föreställa sig att klara sig utan ett bokningssystem längre.

Read More

BOOK SALON UTFÖRDE EN UTOMHUSKAMPANJ DÄR KUNDER FICK VARA STJÄRNORNA

Vad är sambandet mellan Laukontori i Tampere, Port Arthur-området i Åbo, Kuopios torg och Mannerheimvägen i Helsingfors - Finland? Inte bara är de...

Read More