Tutkimus perustuu suomalaisista yritysrekistereistä kerättyyn julkiseen tietoon toimialasta. Lisäksi mukana otannassa on 4000 Book Salonia käyttävää yritystä Suomessa. Heiltä on saatu dataa Book Salonin järjestelmään kirjautuista myynneistä ja kuiteista per työntekijä.
Suomen sadan suurimman parturi ja kampaamo yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut suhteellisen tasaisesti 46 miljoonasta 48 miljoonaan euroon vuosien 2017-2018 välillä. Vuonna 2019 yhteenlaskettu liikevaihto yli 50 miljoonaa euroa.
Vuonna 2020 kun korona iski ja sadan suurimman parturin ja kampaamon yhteenlaskettu liikevaihto tippui 10% verran 45 miljoonaan euroon. Koronan vaikutus liikevaihtoon näyttäytyi viiveellä, sillä vuosi 2021 ei tuonut suurta muutosta liikevaihtoon toisin kuin vuosi 2022. Silloin näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto jäi alle 44 miljoonan euron, mikä on vähemmän kuin näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2017.
Siinä missä liikevaihto kertoo toiminnan laajuudesta, tulos kertoo yrityksen tulot eli miten näillä yrityksillä oikeasti menee. Sadan suurimman parturin ja kampaamon tulos notkahti vajaasta 3 miljoonasta eurosta alle 2 miljoonan euroon vuosien 2019-2021 aikana. Tämän jälkeen muutos on ollut positiivisempaan suuntaan. Vuonna 2022 tulos oli jo yli 2,5 miljoonaa euroa, mikä kertoo asiakkaiden paluusta isoimpiin kampaamoihin ja partureihin koronavuosien jälkeen. Tuloskehitys jatkuu nousujohteisena.
Koko toimiala on nähnyt tasaista kasvua vuodesta 2017 alkaen. Yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut 140 miljoonasta huippuvuoden 2021 vajaaseen 210 miljoonaan euroon. Viime vuonna toimialan yhteen laskettu liikevaihto oli 180 miljoonan euron luokkaa. Huippuvuoteen verrattuna kiinnikurottavaa on.
Toimialan tulos on kasvanut tasaisesti vuoden 2017 seitsemästä miljoonasta eurosta nousujohteisesti. Koronasta huolimatta vuosien 2019-2020 toimialan yhteenlasketussa tuloksessa ei ollut suurta muutosta, se pysytteli reilussa 8 miljoonassa. Samoin kuin liikevaihto
myös tulos kertoo toimialan nousseen kasvuun vuonna 2021, vaikka sadan suurimman parturin ja kampaamon taloustiedot kertovat toista. Pienemmät toimijat ja kauneudenhoitoala ovat vaikuttaneet toimialan tuloksen kasvukehitykseen.
Vuonna 2021 toimialalla tehtiin tulosta noin 11 miljoonan euron verran. Vuoden 2022 toimialan tulos ei yltänyt samaan.
Kun verrataan sadan suurimman kampaamon ja toimialan liikevaihdon kehitystä, niin koronan vaikutus näkyi suurimpien partureiden ja kampaamojen liikevaihdossa huomattavasti enemmän, kuin koko toimialalla yhteensä. Samoin kävi suurimpien kampaamojen tulokselle. Vuonna 2020 niiden liikevaihto tippui 10% ja tulos yli 20%.
Koko toimialalla nähtiin pienoista kasvua vielä vuonna 2020, mutta tuloksen kasvukehitystä ei ollut havaittavissa. Vuoden 2021 jälkeen suurimmilla partureilla ja kampaamoilla tuloskehitys on ollut nousujohteinen, kun taas koko toimialalla se on ollut laskussa.
Kauneudenhoitoalan huippuvuosi oli vuonna 2018. Silloin nähtiin liikevaihdossa ja tuloksessa 20% luokan kasvua. Myös kampaamoalan huippuvuonna 2021 kauneudenhoitoalalla nähtiin isompaa kasvua liikevaihdossa kuin kampaamoilla. Tosin tuloskehityksessä kasvua oli vain 10%, kun kampaamoilla se oli hurjat 40%.
Molemmilla toimialoilla liikevaihdon ja tuloksen kasvukehitys laski vuonna 2022. Kauneudenhoitoalalla tuloskehityksen lasku oli suurempaa kuin partureilla ja kampaamoilla.
Jos verrataan partureiden ja kampaamoiden ja kauneudenhoitoalan yritysten liiketoiminnan kasvua vuosien 2017-2022 välillä, niin silloin puhutaan eri kokoluokista. Partureiden ja kampaamoiden liikevaihto on kasvanut 95 miljoonasta eurosta huippuvuoden 2021 yli 115 miljoonaan euroon. Kun taas kauneudenhoitoalan yritysten liikevaihto on kasvanut 45 miljoonasta reiluun 80 miljoonaan euroon. Eroa selittää partureiden ja kampaamoiden suurempi lukumäärä kauneudenhoitoalan yrityksiin verrattuna.
Jos tutkitaan kampaamojen ja kauneushoitoloiden myyntiä kuukausitasolla, niin kauneushoitoloissa eri juhlakaudet näkyvät selkeämmin myynneissä. Joulu ja uusivuosi nostattavat myyntiä talvella. Keväällä ja kesällä valmistujaiset ja häät lisäävät myyntiä.
Kampaamoissa ei yhtä selkeitä myyntipiikkejä näy vuoden aikana. Heinäkuu on selkeästi lomakuukausi sekä kauneudenhoidosta että hiustenlaitosta. Moni yrittäjä myös lomailee heinäkuussa, mikä näkyy sen kuukauden myynneissä ja kuittien määrässä.