Skip to the main content.
ALOITA KÄYTTÖ YRITYKSESSÄ (0€)
ALOITA KÄYTTÖ YRITYKSESSÄ (0€)

LATAA HINNASTO

SOVI PUHELU

2 minuutin lukuaika

menestyneet salonkiyrittäjät kertovat: näin teet liiketoiminnastasi kannattavaa

Uusimmassa blogissamme Book Salonin vierailevat asinatuntijat, Tiina Sohlberg ja Tajzan Sharif jakavat neuvojansa kuinka menestyneet salongit hinnoittelevat, maksavat palkkaa, hallitsevat kiinteitä kuluja ja tekevät tuotemyyntiä. 

 

HINNOITTELU

Hinnoittelun kulmakivenä tulee pitää alla olevaa kaavaa. Arvonlisäveron osuuteen et luonnollisesti kykene vaikuttamaan, mutta muuten hinnoittelun onnistuminen on paljolti yrittäjästä itsestä kiinni.

 

Palvelun hinta

 

Kiinteät kulut

 

Kiinteistä kuluista tulisi minimoida ne kulut, jotka eivät tuota asiakkaallesi lisäarvoa, kun taas lisäarvoa tuoviin kuluihin saa ja on jopa suotavaa laittaa rahaa. Toisin sanoen, kalliimpi vuokra, kalliimmat tuotteet ja työvälineet tai vaikkapa upeasti sisustettu toimitila eivät ole hinnoittelun kannalta ongelma, kunhan asiakas on valmis maksamaan enemmän niiden takia. Sikäli kun taas asiakkaillesi ei ole merkitystä onko sijaintisi keskeinen, tai palveluidesi koettu lisäarvo ei perustu tiettyihin tuotteisiin, kannattaa nämä kulut viilata minimiin.

 

Palkka

 

Omaa palkkaa kannattaa lähestyä yritysmaailmasta tutulla logiikalla: eniten koettua lisäarvoa tuovilla työntekijöillä on keskimääräisesti korkeampi palkka. Kun olet pyrkinyt maksimoimaan asiakkaallesi tuottaman lisäarvon, tulee myös hinnoittelusi vastata tätä lisäarvoa.

Toisin sanoen, palveluidesi hinta perustuu tuottamaasi arvoon, ei siihen mitä muut työstään  veloittavat. Mieti miten vaikeaa, aikaa vievää ja kallista sinut on korvata, jos asiakkaasi haluaisi saada saman kokemuksen jostain muualta. Oman palkan osuus näkyy luonnollisesti hinnassa ja arvoperusteisesti muodostunut hinta saattaa tuntua kalliilta niiden mielestä, joille palvelusi eivät ole tarkoitettu. Tämä on hyvä asia, sillä nyt salonkiisi ohjautuu juuri niitä  asiakkaita, joita voit palvella parhaiten. 

Selkeä hinnoittelu auttaa myös laskemaan kuinka monta asiakasta tarvitset tehdäksesi salonkisi pyörittämisestä kannattavaa. Budjetoi mitä tämä tarkoittaa kuukausi-, viikko- ja päivätasolla ja kehitä asiakashankintaa sekä markkinointia budjettisi pohjalta.

 

Tuotteiden ja tuotemyynnin merkitys

 

Tuotemyynti on se, jolla salongissa tehdään kate, eli ns. viivan alle jäävä osio. Palveluiden tuottamisessa on aina pieni kate, joka käytännössä kattaa vain kulut ja työntekijän palkan. Tuotemyynti on käytännössä ainoa keino, jolla voit kehittää salonkiasi, investoida ja nostaa tulotasoasi pitkällä tähtäimellä. Jotta pystyt hankkimaan salonkiisi uusia laitteita ja tarvikkeita, sisustamaan tai remontoimaan, sinun täytyy tehdä tuotemyyntiä.

Kun lähdet valitsemaan myytäviä tuotteita ja brändejä, muista neuvotella. Tukkureiden suuntaan löytyy kyllä pelivaraa. Huomioi myös, että usein aloituspakkauksen saa halvalla, mutta täyttäminen maksaa. Älä sokaistu halvasta aloitushinnasta, vaan selvitä, paljonko tuote tulee maksamaan pitkässä juoksussa.

Salonkiyrittäjille tarkoitetut Facebook-kirpputorit ovat myös hyviä väyliä lähteä etsimään tuotteita. Sieltä voi löytyä todella hyviä diilejä. Joskin ostaessa tuppaa saamaan myös sellaista, jota ei tarvitse. Huomioi myös, että monien raaka-aineiden ei tarvitse olla kalliita merkkituotteita. Esimerkiksi parturi-kampaajien käyttämä vetyperoksidi on todella edullista, eikä sen tarvitse olla tietynlaista. Voit hyvin hankkia sitä bulkkina vaikka apteekista.

Muista tähdentää kaikille salongissa työskenteleville, miten tärkeää tuotemyynti on. Jos kärjistetään, tuotemyynti on liiketoiminnan kannalta tärkeämpää, kuin palvelut. Hoitoja tehdään, jotta saadaan tuotteita myytyä, koska tuotemyynnillä tehdään kate.

Jotta saat tuotteita myytyä mahdollisimman paljon, niiden tulee olla korkealuokkaisia. Silloin voit hyvällä omallatunnolla suositella niitä asiakkaillesi ja luottaa, että he ovat niihin tyytyväisiä. Kannattaa myös nähdä vähän vaivaa ja etsiä itse aktiivisesti tuotteita. Markkinoilta löytyy laadukkaita, ainakin Suomessa tuntemattomampia brändejä, joilta voi saada hyviä diilejä.

Nimetön suunn.malli(1)

Liiketoiminnan kehittäminen – älä jää yksin

 

Kannattava liiketoiminta ei synny vahingossa. Salonkiyrittäjän pitää miettiä myös liiketoimintaa eli toisin sanoen salongin pyörittämisen “business-puolta”. Pääyrittäjän pitää varata kalenteristaan tilaa myös liiketoiminnan kehittämiselle – muutoin löydät itsesi tekemässä tätä yömyöhään, kun sinun tulisi nauttia vapaa-ajastasi. Vaikka liiketoiminnan suunnittelu ei ole asiakastyötä (kukaan ei maksa siitä sinulle), näet sen tuomat edut hyvin  pyörivässä, kannattavassa liiketoiminnassa. Jos mitenkään mahdollista, kannattaa hankkia kumppani tai partneri, joka voi keskittyä pelkästään liiketoimintasi kehittämiseen. Tämä henkilö voi olla elämänkumppani, tai vaikkapa osakas. Tämä maksaa itsensä varmasti takaisin ja voit itse keskittyä siihen, minkä osaat parhaiten. 

Joskus voi tuntua, ettei bisnes kehity haluamallasi tavalla tai olet jotenkin jumissa. Silloin on hyvä pallotella ajatuksia ja kysyä neuvoa. Verkostoidu alan tapahtumissa ja tutustu kollegoihisi. Myös mentorin hankkiminen on hyvä idea. Vaikka virheistäkin oppii, ei ihan kaikkea ole välttämätöntä oppia kantapään kautta. 

Hanki itsellesi myös hyvä kirjanpitäjä. Säästät itsesi monelta harmilta ja valvotulta yöltä, kun voit luottaa, että kirjanpitäjäsi hoitaa asiat ajallaan ja huolellisesti. Tässäkin voit hyödyntää verkostojasi ja kysyä vinkkejä hyvistä kirjanpitäjistä. Lisäksi kannattaa hankkia salonkiin järjestelmä, joka hoitaa kaiken raportoinnin ja kuittien pyörittämisen automaattisesti. Tähän suosittelemme Book Salonia.

kehitä liiketoimintaasi

Lataa Book Salonin kymmenen kohdan checklist, ja siirrä artikkelin opit kätevästi suoraan käytäntöön.

 

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 4/4: Omat arvot menestyksen kulmakivenä

Kauneusalan yrittäjän arki on usein kiireistä ja vaativaa ja pitkittyvä stressi voi vaikuttaa merkittävästi mielen hyvinvointiin. Ratkaisevaa...

Read More

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 3/4: Stressin säätely ja hyvinvoinnin vahvistaminen: voimavarat ja tietoisuustaidot käyttöön

Kun päivittäisen elämän vaatimukset tuntuvat kasaantuvan ja stressi pitkittyy, on tärkeää tarttua omiin voimavaroihin ja ottaa käyttöön lisää...

Read More

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 2/4: Jaksaminen kiireen keskellä

Tässä artikkelissa ja sitä täydentävässä videokoulutuksessa Terveyspsykologian erikoispsykologi Maritta Kauppinen avaa hyvinvoinnin perusasioiden...

Read More