Book Salon Blogi

Kauneusalan yrittäjä: Hyvä taloushallinta voi säästää sinulta satoja euroja kuukaudessa.

Kirjoittanut Annemari Paasikivi | 30.10.2023

Kirjanpito mielletään usein pakolliseksi pahaksi, rasittavaksi ja aikaa vieväksi toimenpiteeksi. Tosiasiassa kirjanpitäjä voi olla toiminimiyrittäjän paras kaveri. Tässä artikkelissa jaan muutaman toiminimiyrittäjän taloudenhoitoon liittyvän neuvon, joita hyödyntämällä viivan alle saattaa parhaassa tapauksessa jäädä satoja euroja enemmän kuukaudessa.

Varteenotettavia ja isoja säästöjä tuovia asioita talouden suunnittelussa näinä aikoina ovat  mm.  yrittäjän mahdollisuus hakea asumistukea omistusasuntoonsa korkeiden korkokustannusten vuoksi. Yrittäjän asumistukihakemuksessa Kela arvioi yrittäjän tulot YEL-vakuutuksen työtulon perusteella. Tukea voi saada seuraaviin asumismenoihin: vastike, erikseen maksettavat vesi- ja lämmitysmaksut sekä 73 % asuntolainan koroista.

Toinen potentiaalinen säästökohde liittyy YEL:iin. Paljon murhetta herättänyt YEL-lakiuudistus ja YEL-työtulon nostaminen tuovat entistä tärkeämmiksi toiminimille mahdollisuuden vähentää YEL-maksut henkilökohtaisessa verotuksessa elinkeinotoiminnan verotuksen sijasta. Tämä taas tuo säästöä,  koska verottaja tekee toiminimen elinkeinotulosta 5 % yrittäjävähennyksen.

Toiminimiyrittäjän verotus poikkeaa muutenkin osakeyhtiön verotuksesta. Jotta toiminimen verotuksessa saadaan kaikki verohyöty käytettyä, pitää tietää poikkeavuudet ja mahdollisuudet mitä hyödyntää. 

Otetaan konkreettiinen esimerkki: toiminimellä vähennetään kilometrikorvaukset ja kotitoimiston työhuonevähennys vain veroilmoituksella eikä niitä huomioida kirjanpidossa lainkaan. Toiminimen kirjanpidon tulos ei ole sama kuin verotettava tulos. Näiden seikkoojen ymmärtäminen ja hyödyntäminen kirjanpidossa voi tuoda huomattavia säästöjä vuoden aikana. 

Toiminimen ei myöskään tarvitse tehdä tilinpäätöstä, ellei tilikausi ole muu kuin kalenterivuosi tai toiminimi ylittää tietyt kokorajat. Kokorajojen ylitys on kuitenkin toiminimen osalta yleensä harvinaista, silloin usein yritystoimintaa tehdään osakeyhtiömuotoisena.

Erittäin tärkeä asia yksinyrittäjälle on milloin toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi ja miten osakeyhtiön verosuunnittelu tehdään. Tässä hyvä kirjanpitäjä on usein yrittäjälle kultaakin kalliimpi, jotta yrittäjän kokonaisverotus saadaan suunniteltua parhaalle mahdolliselle tasolle. Taloushallinnon ammattilainen pitää huolen siitä, että yrittäjä voi keskittyä yrittämiseen ja luottaa asiat ammattilaisen käsiin. Asioita tässä lueteltavaksi riittäisi vaikka kuinka paljon liittyen siihen,  mitä pitää tietää ja osata huomioida kirjanpidon, verotuksen ja eri yhtiömuotojen osalta, jotta yrittäjälle saadaan kaikki mahdollinen säästö.

 Olen itse toiminut 30 vuotta taloushallinnon erilaisissa tehtävissä ja tilitoimistoyrittäjänä kohta neljä vuotta. Olen viimeisen puolen vuoden aikana törmännyt valitettavasti todella moneen yksinyrittäjään, jonka kirjanpito on hoidettu epäammattimaisesti. Mielestäni on harhaanjohtavaa ajatella,  ettei yksinyrittäjä tarvitse “sen kummallisempaa” kirjanpitäjää, ja että  melkein kuka tahansa voi hoitaa yksinyrittäjän kirjanpidon. Näin ei missään nimessä ole vaan yksinyrittäjä tarvitsee hyvän taloushallinnon ammattilaisen yhteistyökumppaniksi. Näin yrittäjä voi säästää  satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa.

Annemari Paasikivi on erityisesti pienyrittäjille kirjanpitopalveluita tarjoava taloudenhallinnan ammattilainen. Annemarin palvelutarjontaan voit tutustua osoitteessa: 

https://tilitoimistopaasikivi.fi/blog/toiminimet-ja-pienet-osakeyhtiot-liikevaihto-alle-500000-euroa_2

tai olemalla suoraan yhteydessä

Annemari Paasikivi
+358 40 514 0454
annemari.paasikivi@tilitoimistopaasikivi.fi.