Skip to the main content.
ALOITA KÄYTTÖ YRITYKSESSÄ (0€)
ALOITA KÄYTTÖ YRITYKSESSÄ (0€)

LATAA HINNASTO

SOVI PUHELU

2 minuutin lukuaika

Käteisen käyttö kauneudenhoitoalalla vähäistä – alan toimijat suosittelevat siirtymistä muihin maksutapoihin

M Room -ketju luopui käteisestä vuonna 2021. Book Salonin datan mukaan käteisen käyttö kauneudenhoitoalalla on hyvin harvinaista. Käteisestä luopumisella ei ole ollut negatiivista vaikutusta liiketoimintaan.

Book Salon on julkistanut uutta dataa sen yli 1000 kauneus- ja hyvinvointialan yrityksen tietokannasta. Uuden tiedon mukaan vain noin viisi prosenttia kaikista kauneus- ja hiussalonkien maksuista koostuu käteismaksuista. 

Käteisen käyttöön liittyy lukuisia ongelmia. Sen tilittäminen on kalliimpaa, yrittäjän tulee viedä se työpäivän päätteeksi pankkiin, käteinen liikkeessä on turvallisuusriski ja se mahdollistaa harmaata taloutta paremmin kuin korttimaksut. Koronaviruspandemian aikana monet yritykset luopuivat käteisen käytöstä, sillä kädestä toiseen kulkeva raha kantaa mukanaan lukuisia bakteereja ja viruksia. 

“Käteisen käyttö on vähentynyt merkittävästi viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kaikilla eri elämän osa-alueilla. Datamme osoittaa, että käteismaksujen osuus kauneudenhoitoalan maksuliikenteestä on vain 4–6 prosentin luokkaa – ainoina poikkeuksina helmi- ja toukokuu, jolloin esimerkiksi nuorille suuret juhlat kuten vanhojen tanssit, penkkarit ja valmistujaiset, sekä äitienpäivä, saattavat vaikuttaa lisääntyneisiin käteisostoihin. Tässäkin puhutaan vain prosentin kasvusta”, kertoo Book Salonin toimitusjohtaja Harri Myllylä. 

“Meidän asiakkaamme ovat ottaneet digitaaliset työvälineet osaksi arkeaan, joten heidän käteismaksujensa osuus voi olla alhaisempi kuin täysin analogisesti operoivilla salongeilla. Kuitenkin käteisen haitat ovat universaali ongelma kaikille”, Myllylä jatkaa. 

 

Yritykset luopuvat käteisestä

 

Kansainvälinen kauneudenhoitoalan ketju M Room kannattaa käteisestä luopumista. Yhtiö on kasvanut neljään eri maahan, ja sillä on yhteensä 80 liikettä eri puolilla Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Viroa. Yhtiö kokeili jo vuonna 2018 käteiskaupasta luopumista. Hyvien tulosten pohjalta yhtiö alkoi vähitellen poistaa käteismaksuja koko ketjusta, ja työ on saatu lähes päätökseen vuoden 2021 aikana. 

“Suurimmat syyt olivat käteisen vähäinen määrä ennen lopettamista, sekä sen käytön hankaluus ja hinta – käteisen käsittely vie hyvin paljon aikaa ja resursseja. On hyvin vaikea nähdä käteistä tulevaisuudessa kovinkaan isossa roolissa maksuliikennettä. Muutos ei vaikuttanut liiketoimintaamme mitenkään”, kertoo M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.  

“Meille tärkeää on myös vastuullisuuskulma: mitä vähemmän käteistä, sitä vähemmän harmaata taloutta. Asiakkaamme ovat jopa kiitelleet muutoksesta”, Kosonen jatkaa. 

Pandemian vaikutus käteisen vähentymiseen on ollut nähtävissä muualla Euroopassa, jossa käteisen käyttö on ollut vielä lähivuosina paljon yleisempää kuin Suomessa. Science Directin tutkimuksen mukaan ihmiset suosivat enemmän korttimaksuja kuin käteismaksuja, vaikkakin henkilöt, jotka ovat aikaisemmin suosineet vain käteismaksuja, tekevät niin edelleen. Kuitenkin suurimman osan maksuistaan kortilla tehneet ovat jättäneet käteisen kokonaan pois ja maksavat verkkomaksulla, kortilla, tai lahjakortilla. 

 

Korttimaksuilla läpinäkyvyyttä

 

Taina Saloriutta on toiminut Kauneuspiste Pionin yrittäjänä vuodesta 2012 lähtien, jolloin hän jättäytyi pois IT- ja rahoitusalalta. Hän on alusta asti suosinut korttien käyttöä, sillä ne lisäävät toiminnan läpinäkyvyyttä asiakkaalle. Monet alan yrittäjät eivät osaa laskea käteisen käsittelyyn menevää aikaa hinnoitteluunsa, joten palveluita, joita myydään käteisellä, myydään usein myös liian halvalla hinnalla. 

“Korttimaksuista lähtee aina automaattisesti sähköinen kuitti, jolloin asiakas tietää, että maksu on todella mennyt kirjanpitoon. Toimitan itse myös käteismaksuista sähköisen kuitin, sillä se on osa ammattimaista yrittäjyyttä. Sähköinen kuitti myös auttaa esimerkiksi reklamaatiotilanteissa, sillä se pysyy tallessa sähköpostista”, Saloriutta kertoo.

“Tänä päivänä ei voi myös painottaa liikaa ekologisuuden ja kestävän kehityksen tärkeyttä. Korttimaksuihin ei mene läheskään samalla tavalla energiaa ja paperisia kuitteja. Korttimaksut ovat oikeastaan ainoa järkevä tapa hoitaa maksuasioita”, Saloriutta päättää.

 

Tutustu Book Saloniin

Maksupääte, kassa sekä sähköinen ajanvaraus samassa paketissa.

LATAA OPAS ALOITA ILMAINEN KÄYTTÖ

 

Lue aiheesta lisää Pinnin verkkosivuilta

 

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 4/4: Omat arvot menestyksen kulmakivenä

Kauneusalan yrittäjän arki on usein kiireistä ja vaativaa ja pitkittyvä stressi voi vaikuttaa merkittävästi mielen hyvinvointiin. Ratkaisevaa...

Read More

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 3/4: Stressin säätely ja hyvinvoinnin vahvistaminen: voimavarat ja tietoisuustaidot käyttöön

Kun päivittäisen elämän vaatimukset tuntuvat kasaantuvan ja stressi pitkittyy, on tärkeää tarttua omiin voimavaroihin ja ottaa käyttöön lisää...

Read More

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 2/4: Jaksaminen kiireen keskellä

Tässä artikkelissa ja sitä täydentävässä videokoulutuksessa Terveyspsykologian erikoispsykologi Maritta Kauppinen avaa hyvinvoinnin perusasioiden...

Read More