Skip to the main content.
ALOITA KÄYTTÖ YRITYKSESSÄ (0€)
ALOITA KÄYTTÖ YRITYKSESSÄ (0€)

LATAA HINNASTO

SOVI PUHELU

1 minuutin lukuaika

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 3/4: Stressin säätely ja hyvinvoinnin vahvistaminen: voimavarat ja tietoisuustaidot käyttöön

Kun päivittäisen elämän vaatimukset tuntuvat kasaantuvan ja stressi pitkittyy, on tärkeää tarttua omiin voimavaroihin ja ottaa käyttöön lisää keinoja, jotka edistävät omaa hyvinvointia. Tiedetään, että stressin hallinnassa ovat avainasemassa sekä tunteiden säätelyyn että ongelmien ratkaisuun tähtäävät strategiat. Artikkelisarjamme kolmannessa osassa ja sitä täydentävissä videokoulutuksissa terveyspsykologian erikoispsykologi Maritta Kauppinen jakaa joitakin käytännön keinoja, joilla voi vahvistaa omaa jaksamistaan ja säädellä stressiä.

1. Positiivinen ja myötätuntoinen sisäinen puhe

Kun kohtaa elämässä tilanteita, jotka tuntuvat haastavilta tai stressaavilta, positiivinen ja myötätuntoinen sisäinen puhe, huomion suuntaaminen omiin vahvuuksiin ja aiempiin onnistumisiin voivat toimia voimavaroina. Itsemyötätunto lievittää stressiä ja ahdistusta. Voi sanoa itselleen: ”Tämä on vaikea tilanne, joka tuntuisi rankalta kenestä tahansa. Kohtelen itseäni kuin kohtelisin ystävääni tässä tilanteessa.”

2. Tuen hakeminen toisilta

Yrittäjänä toimiminen voi olla yksinäistä mutta oman tukijärjestelmän rakentaminen ja muiden yrittäjien kanssa verkostoituminen tarjoavat arvokasta tukea. Verkosto voi olla paikka, jossa jaetaan kokemuksia, tarjotaan tukea ja löydetään yhdessä ratkaisuja ongelmiin. Sekä emotionaalinen tuki että käytännön neuvot voivat olla ratkaisevia stressin hallinnassa.

 

3. Luova ongelmanratkaisu

Vaativien tilanteiden keskellä luova ongelmanratkaisu voi helpottaa. Kyky nähdä tilanne ikään kuin ulkopuolelta ja etsiä erilaisia vaihtoehtoja edistää stressin säätelyä. Tätä taitoa kannattaa harjoitella tietoisesti, jotta vaikeisiin tilanteisiin voi suhtautua joustavammin ja nähdä mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

4. Tietoisuustaidot eli mindfulness

Menneiden murehtiminen tai tulevaisuudesta huolestuminen voivat voimistaa stressiä. Tietoisuustaidot, jotka tunnetaan myös nimellä mindfulness, tarjoavat keinoja irtautua liiallisesta menneen ja tulevan vatvomisesta. Tietoisuustaidot perustuvat oman mielen toiminnan havainnointiin ja auttavat tiedostamaan ajatukset, tunteet ja kehon tuntemukset sekä olemaan niiden kanssa. Tämä tietoisuus mahdollistaa etäisyyden ottamisen omiin ajatuksiin ja tunteisiin ja helpottaa niiden käsittelyä.

 

5. Luontoyhteys hyvinvoinnin tukena

Luonto on osoittautunut voimakkaaksi stressin lievittäjäksi. Jo lyhyt aika luonnossa voi vaikuttaa myönteisesti niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin terveyteen. Luonnon tuominen myös sisätiloihin, esimerkiksi kasvien tai kuvien avulla, voi tarjota hyvinvointia tukevia vaikutuksia. Luonto auttaa keskittymään tähän hetkeen ja vähentämään stressiä.

Stressin hallinta ja hyvinvoinnin vahvistaminen ovat pitkäjänteistä työtä, joka vaatii taitoa käyttää erilaisia strategioita tilanteen mukaan. Tärkeintä on olla armollinen itselleen ja löytää ne keinot, jotka parhaiten sopivat omaan elämäntilanteeseen.

Alla olevasta linkistä voit ladata Maritta Kauppisen laatiman, kauneuden- ja hyvinvoinnin ammattilaisille suunnitellun Mielen hyvinvoinnin työkirjan.

Lataa mielen hyvinvoinnin työkirja 

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 4/4: Omat arvot menestyksen kulmakivenä

Kauneusalan yrittäjän arki on usein kiireistä ja vaativaa ja pitkittyvä stressi voi vaikuttaa merkittävästi mielen hyvinvointiin. Ratkaisevaa...

Read More

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 3/4: Stressin säätely ja hyvinvoinnin vahvistaminen: voimavarat ja tietoisuustaidot käyttöön

Kun päivittäisen elämän vaatimukset tuntuvat kasaantuvan ja stressi pitkittyy, on tärkeää tarttua omiin voimavaroihin ja ottaa käyttöön lisää...

Read More

Hemmottelijan hyvinvointiblogi 2/4: Jaksaminen kiireen keskellä

Tässä artikkelissa ja sitä täydentävässä videokoulutuksessa Terveyspsykologian erikoispsykologi Maritta Kauppinen avaa hyvinvoinnin perusasioiden...

Read More